Strahinja i Viktor Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)
Strahinja i Viktor Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)

Braća Rašović: Nismo zaboravili da igramo vaterpolo, koči nas glava! Sami sebi smo najveći neprijatelji

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.09.22. | 11:34

“Idemo težim putem, preko Francuza koji su vrhunska ekipa, ali verujemo u uspeh”

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Stalo je čitavo leto vaterpolistima Srbije u nekoliko dana, Split će dati konačnu ocenu za ovu godinu. Udaljeni su Delfini tri pobede od medalje, koja može da promeni celokupnu sliku. A, ona, za sada, nije bistra. Pomućena je sa dve eliminacije u četvrtfinalu i teškim porazom od Mađara u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.  

Izabrane vesti

Olimpijski šampion će u nedelju u gradu podno Marjana krenuti krenuti u ofanzivu na prvo odličje u novom sastavu, prvi uspeh i novo četvrtfinale. Posle dugo vremena Srbija će igrati u osmini finala kontinentalnog šampionata, imaće stepenicu više do vrha i rivala u usponu - Francuze.  

Projektovani žreb do finala je paklen, vodi preko Francuske, Italije i domaćina Hrvatske. Teže teško da je moglo, ali to je “nagrada” za debakl od Mađara u grupnoj fazi. Podigao se tim Dejana Savića u poslednjem meču pred nokaut fazu, međutim, i dalje je puno praznog hoda. Trijumf je vratio osmehe na lica vaterpolistima Srbije i uneo dozu optimizma pred rasplet.  

“Videlo se protiv Slovenije u drugom poluvremenu kako možemo da igramo u odbrani kada nametnemo ritam, primili smo samo jedan gol, što je odlično. To što je bilo - bilo je. I prošlo je, sad se okrećemo osmini finala”, osvrnuo se Strahinja na poslednji meč u grupnoj fazi, a nadovezao se Viktor Rašović

“Malo smo se povratili protiv Slovenije, povratili smo sigurnost i agresivnost, što je vrlo bitno pred osminu finala”. 

Pokazuje Srbija dva lica od meča do meča, od poluvremena do poluvremena. Kako i sami reprezentativci kažu vaterpolo nisu zaboravili da igraju, ali povremeno deluje kao da su im ukradene moći. Nikako da probiju psihološku barijeru, oslobode se i igraju bez grča.  

“Konstantno osciliramo, igramo odlično i onda sam se desi veliki pad. To može biti samo do glave, on nas koči. Ne može neko da nam kaže da ne znamo da igramo vaterpolo, nismo zaboravili da ga igramo. Sve je do glave. Sami sebi možemo biti najveći neprijatelji i saveznici. Trenutno smo neprijatelji”, istakao je Strahinja Rašović

Znaci boljitka javili su se protiv Slovenije za koju je veliko pitanje može li biti reper. Razdaniće se u osmini finala, kada Delfini budu delili bazen sa Francuzima. Statistički gledano, nadu pred eliminacione bitke ulivaju kontranapadi - tri od četiri realizovana - veliki broj ukradenih lopti - čak 11 - i uvećan broj asistencija. 

Viktor Rašović (©Aleksandra Krupanič)Viktor Rašović (©Aleksandra Krupanič)

U prva dva kola Srbija je iz timskih akcija dala samo sedam golova, ostali su bili plod individualnih rešenja. Delfini su u duelu sa Slovencima podelili 10 aistencija, bezmalo ih je polovina došla sa desnog krila. Četiri je podelio Viktor Rašović.  

“Atmosfera se digla nakon Mađara, što je i normalna stvar. Potrebno nam je to za utakmicu osmine finala. Moraćemo da se spremimo kao da je finale. Idemo na sve ili ništa. Igraćemo u osmini finala na velikom takmičenju posle mnogo godina, čini mi se prvi put još od 2014. godine u Budimpešti. Ova generacija je dva puta ispadala u četvrtfinalu kada smo bili prvi u grupi i direktno se plasirali među osam najboljih, tako da ćemo sada do dobrog rezultata pokušati da dođemo težim putem. Stvarno verujem u ovu ekipu i nadam se pozitivnom ishodu”, poručio je Viktor. 

Na Evropskom prvenstvu su se kao proverene napadačke opcije profilisali Strahinja Rašović i Radomir Drašović, postigli su po osam golova, a levo krilo srpske reprezentacije najbolji meč je odigralo uoči osmine finala i susreta sa timom sa kojim je Srbija odigrala meč neposredno pre leta za Split.  

“Francuzi su odlični. Igraju sjajno čitavo leto, ne samo na Evropskom prvenstvu. Poslednju pripremnu utakmicu u Beogradu smo odigrali protiv njih i mislim da ona uopšte nije pravo merilo odnosa snaga i njihovog kvaliteta, bez obzira na to što ni oni, ni mi nismo bili kompletni”, prisetio se Strahinja pripremnog perioda i turnira u Beogradu. 

Grade Francuzi tim za Olimpijske igre u Parizu, klupski i reprezentativni vaterpolo im je u velikom usponu. Od idućeg velikog takmičenja imaće i legionare u državnom timu, a na kontinentalnom šampionatu najveća snaga su im Ugo Kruzija, Toma Vernu i Mehdi Marzuki

“Nokaut faza je drugi turnir, nema nikakve veze sa grupama. Sve se briše i zaboravlja. Svaki meč je izuzetno težak i zahteva. Respektujemo Francuze i svesni smo njihovog kvaliteta i mogućnosti. Izjednačilo se sve, pojavila se Francuska, takođe i Holandija. Nema više izrazitih favorita kao ranije, već sa svima mora da se igra kao da je derbi sa Španijom. Takav pristup mora da bude”, rekao je Strahinja i označio trio koji bi mogao da pravi najveće probleme srpskoj odbrani: 

“Krasi ih kolektivna igra, ali uvek postoje igrači koji se izdvajaju. Imaju sjajnog levorukog napadača Kruziju, centar Vernu je fenomenalan. Izdvojio bih još levo Marzukija. Njih trojica su im okosnica ekipe”. 

Mlađi od braće Rašović je “najpozvaniji” da govori o Francuzima, jer je nosio kapicu Noazi le Seka i igrao u nacionalnom šampionatu protiv većine sadašnjih reprezentativaca. 

“Francuzi su vrhunska ekipa, puno su napredovali proteklih nekoliko sezona. Čine ih dva - tri iskusna igrača i sklop mladih koji su u velikom usponu od 2016. godine. Francuzi su više puta odigrali vrhunski protiv velikih ekipa, kao na primer sa Grcima u kvalifikacijama za Olimpijske igre, isto i sad protiv njih na Evropskom prvenstvu. U Svetskoj ligi ih je krasila vrhunska forma. Očekuje nas duel koji će biti vrlo težak”, podvukao je Viktor.


tagovi

Strahinja RašovićViktor Rašovićvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara